Početna / Recepti za domaću izradu

Recepti za domaću izradu

28.4.2020.

Recepti za domaću izradu

U razdoblju kad roditelji pokazuju kreativnost i osmišljavaju načine kako pozitivno utjecati na djetetov psihofizički razvoj donosimo vam provjerene recepte za izradu određenih materijala/poticaja kojima djeca mogu manipulirati i pritom djelovati na sva područja razvoja. Članak će se redovito dopunjavati, stoga nas pratite.

DOMAĆI PLASTELIN

400 g brašna

70 g limunske kiseline

130 g soli

5 žlica ulja

4 dcl vrele vode

jestive boje

Sve sastojke, osim jestivih boja, potrebno je umijesiti. Ta se smjesa potom ostavi da se ohladi, a može se razdijeliti i na manje komade. U ohlađenu smjesu umiješaju se jestive boje. Najbolje je pritom staviti zaštitne rukavice kako boja ne bi ostala na rukama.

 

UMJETNI SNIJEG

1 kg soda bikarbone (velika pakiranja dostupna su u svakoj apoteci za oko deset kuna po kilogramu)
1 pjena za brijanje
velika zdjela za miješanje
U zdjelu se prvo stavi soda bikarbona, a potom istisne sva pjena te se polako rukama umijesi snijeg.
Druga verzija:
200 mL regeneratora za kosu
500 g sode bikarbone
DOMAĆI KINETIČKI PIJESAK
4 šalice glatkog brašna
2 šalice sitnog pijeska
1 šalica ulja
Svi sastojci se dobro izmiješaju, sjedine i igra može početi.
OBOJANA RIŽA
1 šalica riže
vrećica za zamrzavanje
1 jušna žlica octa
jestive boje
U vrećicu se stavi riža, ocat i nekoliko kapi jestive boje po izboru. Vrećica se zatvori i sve se dobro promiješa. Nakon toga se treba osušiti. U primjeru na fotografiji korišten je kus kus.

DOMAĆI GLINAMOL

1 šalica od 2 dl gustina

2 šalice sode bikarbone

2,5 dl vode

Zagrijavajte u lončiću i miješajte dok se ne zgusne, a onda još premijesite masu i spremno je za oblikovanje.

 

MJESEČEVO BLATO

4 kilograma običnog pijeska

2 kilograma gustina

2 litre vode

Sastojke sve zajedno promiješajte.

 

MJESEČEVA PRAŠINA

1 kilogram glatkog brašna

8 žlica baby ulja

Sastojke sve zajedno promiješajte.

 

NEOBIČNA ČOKOLADNA SMJESA ZA IGRU

Ako postoji nešto što sva djeca vole, onda je to zasigurno čokolada. Iznenadite ih s toliko čokolade da se u njoj mogu i igrati te njihovom oduševljenju neće biti kraja.

Ovaj recept za smjesu zahtijeva samo tri kućanskih sastojka te ga možete ponavljati kada god to dijete zaželi, a pravo vrijeme da ga iskušate je uoči Uskrsa kada ćete zasigurno praviti kolače pa umjesto da djeca diraju pravo tijesto i kreme neka se zabave izradom svojih delicija.

Za ovu čokoladnu smjesu potrebno vam je:

  • 600 grama kukuruznog brašna
  • 4 žlice kakao praha
  • 3-4 decilitra vode

Upute:

Stavite kukuruzno brašno u veliku zdjelu, dodajte kakao prah i dobro promiješajte, dodajte vodu i dugo miješajte dok ne dobijete lijepu, kompaktnu i rastezljivu smjesu kojom će se djeca obožavati igrati, a nema štete niti ako je malo degustiraju.

Cilj aktivnosti: razvoj okulomotorike

 

DOMAĆI SLIME

U plastičnu zdjelu treba staviti tekuće ljepilo i dodati pjenu za brijanje (ne gel- baš pjena koja daje “pufastu” strukturu) te miješati žlicom. Kad se dobro izmiješa, može se dodati neka boja prema želji, šljokice i/ ili stiroporne kuglice (spomenuti dodatci idu prema želji ili onome s čime raspolažete). Kad se to pomiješa, treba dodati malo tekućeg deterdženta za rublje te miješati. Ako je i dalje iste teksture, potrebno je još dodati tekućeg deterdženta te miješati. Napomena: potrebno je dosta dugo miješati. Kad se počne odvajati od stijenke posude, znači da je dobra smjesa. Kad se počne odvajati. tada treba započeti miješanje rukama. Ako se bude lijepilo za ruke, treba staviti još malo deterdženta. Ako će se i dalje lijepiti, dodati još pjene za brijanje. Ne smije se pretjerati s deterdžentom, potrebno ga je dodavati pomalo jer će slime u suprotnom postati pretvrd. Slime se sprema u kutiju plastičnu s poklopcem.