Početna / Boje

Boje

26.2.2024.

Boje

Prošli tjedan u skupini Lavići bio je posvećen bojama.

Kroz različite vrste aktivnosti željele smo kod djece potaknuti šire spoznavanje svijeta oko sebe prepoznavanjem i imenovanjem boja te ih potaknuti na razvoj govorne komunikacije.

Kako je uparivanje boja prvi korak u prepoznavanju i imenovanju istih, tjedan je započeo igrama u kojima su djeca trebala pronalaziti predmete određenih boja te ih upariti s odgovarajućom kućicom na tepihu. U ovoj aktivnosti je većina djece bila veoma uspješna što je potaknulo želju za dužim trajanjem aktivnosti kao i razvoj natjecateljskog duha.

U našoj skupini shvaćamo da je kretanje važno ne samo za tjelesni, već i za kognitivni razvoj djece. Stoga se kroz svakodnevnu tjelovježbu i različite oblike kretanja trudimo doprinijeti dječjem razvoju. Ovaj tjedan to smo spojili s našom temom boja te smo uz podlogu igre Twister osmislile igru „Skoči na boju“ u kojoj smo mogle promatrati koliko djece zna imenovati pojedine boje dok smo istovremeno vježbali prirodne oblike kretanja što je Lavićima jedna od najzabavnijih aktivnosti.

Kroz priču „Duboko u šumi“ imenovali smo boje pojedinih životinja i razvijali vještinu aktivnog slušanja, bogatili riječnik, imenovali životinje i oponašali njihovo glasanje.

Zaključili smo tjedan i likovnom aktivnošću te pomoću vodenih boja promatrali što se događa kada plava i žuta boja „odluče zaplesati zajedno“. Ovako smo djeci dale mogućnost da kroz samostalno promatranje i zaključivanje vide što se događa kada se pojedine boje miješaju.

Iako je tjedan završio, dječji interes za spoznavanjem boja svakako nije tako da ćemo se ovoj temi često vraćati kroz tjedne koji su pred nama