Početna / Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

21.10.2019.

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Obilježavanje Dana kruha u vrtiću pridonosi cjelovitom odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta i prirode.

Upravo zato Bubamare i Leptirići su tijekom tjedna sudjelovali u raznim aktivnostima u kojima su se upoznali s procesom nastanka brašna pa potom i kruha, ukrašavali su pekarske proizvode, gledali edukativni video „Od zrna do pogače“, pjevali prigodne pjesme „Mlin“, „Mali pekar“. Isto tako, djeca su runjila kukuruz kako bi doživjela dio stvarnog procesa izrade brašna. Mijesili su tijesto te oblikovali razne kruščiće, peciva i pogače. Simbolička igra u centru pekare bila je vrlo sadržajna.

Obilježavanje Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje zaključili smo u četvrtak, 17. listopada 2019., kada je naš svečani stol bio bogat pekarskim proizvodima koje su djeca izradila zajedno s roditeljima u svojim domovima. Sve proizvode i plodove blagoslovio je svećenik, nakon čega je uslijedila zajednička molitva te degustacija kruha i drugih proizvoda te pjevanje pjesama. Starija djeca iz Leptirića, kao dio tradicije, dočekivala su naše roditelje u narodnim nošnjama i pladnjom kruha kako bismo zaokružili cjelokupno slavlje.