Početna / Glazba u srcu

Glazba u srcu

24.6.2022.

Glazba u srcu

Glazba je svuda oko nas, ispunjava nam trenutke tiho svirajući na radiju, vodi glavnu riječ u napetoj sceni nekog animiranog filma, pokreće nas na ples, mami na cupkanje nogicom gdje god se našli. I dok glazba u raznim oblicima postoji od pamtivijeka, svoj Svjetski dan dobila je tek 1982. godine.

Djeca vole glazbu, a mnoga istraživanja pokazuju da je ona veoma važna za razvoj svakog djeteta. Ona pozitivno utječe na djetetove fizičke i umne sposobnosti te omogućuje razvoj estetskog odnosa prema glazbi i umjetnosti općenito. Glazbena iskustva započinju u najranijoj dobi i to pasivnom glazbenom aktivnošću – slušanjem. Na taj su način djeca podvrgnuta ugodnim podražajima koji potiču razvoj mozga. Ako je dijete aktivno uključeno u glazbene aktivnosti (sviranje, pjevanje, plesanje), ono će unaprijediti sljedeće funkcije:

  • komunikacijske vještine (verbalne i neverbalne);
  • vizualnu i auditivnu percepciju;
  • slušnu diskriminaciju;
  • kognitivne procese: pamćenje, mišljenje, opažanje i djelovanje;
  • motoričke vještine: grubu i finu motoriku;
  • kreativnost i apstraktno mišljenje.

Svjesni svih ovih nabrojenih pozitivnih učinaka glazbe na dijete, skupina „ Bubamare“ ove godine odlučila je obilježiti Svjetski dan glazbe uz tradicionalne plesove i pjesme dječjih pjesmica koje se izvode kod nas u našem mjestu. Članovi DIF-a Koprivnički Ivanec pripremili su  povodom toga za nas zanimljiv i primjeren program. Tamburaši  su prezentirali svoje tradicionalne instrumente, dok su plesačice djecu podučavale plesu i pjesmicama. Iz priloženih fotografija možete vidjeti obostrano veselje i radost zajedničkog druženja uz tradicionalnu dječju glazbu i ples.

Hvala članovima DIF-a na zabavno-edukativnom programu.