Početna / Ivanec je lepo selo, vu njemu je se veselo

Ivanec je lepo selo, vu njemu je se veselo

30.6.2020.

Ivanec je lepo selo, vu njemu je se veselo

Jedno od prepoznatljivih i najznačajnijih nasljeđa naše župe, koju čine mjesta Koprivnički Ivanec, Kunovec, Botinovec, Goričko i Pustakovec,  jest izvorna, živopisna i jedinstvenim ivanečkim vezom obogaćena narodna nošnja, posebice svečano ruho udanih žena. Izvorni vez je glavna sastavnica našeg identiteta i po jedinstveno vezenoj nošnji razlikujemo se od mještana drugih naselja u koprivničkom dijelu Podravine.

Briga o izradi i ukrašavanju odjeće bila je isključivo zadatak žena koje su ovim umijećem počinjale ovladavati već u dječjoj dobi stoga i mi u našem vrtiću djecu potičemo na očuvanje tih vrednota.

Prigodno s obilježavanjem Dana Općine ovih dana intenzivnije s djecom radimo na upoznavanju ivanečkog veza, nošnje, običaja, tradicionalne pjesme i plesa našeg sela. Upoznali smo se s tradicionalnim dječjim igrama i glazbalima koje koriste naši tamburaši..                    Nadamo se da smo ovim aktivnostima kod djece probudili ljubav prema našem zavičaju, tradiciji i baštini te kulturnom nasljeđu koje smo naslijedili od svojih predaka, a svojim djelovanjem nastojati da i dalje živi na ponos svih mještana. Ovu vrlo važnu i zahtjevnu temu prilagodili smo dječjim mogućnostima, u njima uživali i ponešto novog usvojili.