Početna / Kukci

Kukci

27.4.2020.

Kukci

Poticaj za priču: izaći s djecom na travnjak ili livadu i staviti mrvicu nekog slatkiša (keks, bombon, šećer), pričekati da se okupe mravi i promatrati ih prostim okom ili povećalom.

Priča: Mrav dobra srca

Tri milijuna i jedan mrav žive, rade i spavaju u mravljem gradu, ispod velike kruške u hladu.

Oni imaju kuće na kat, na tri, na pet, na devet katova, oni navijaju budilice na pet da bi se na vrijeme probudili. Točno u pet zazvoni milijun satova, tada mravi ustaju, galame, prave zbrku, oblače se, peru zube u trku.

Kad zazvoni u šest, nema nikoga u gradu. Svi su na radu. Ujutro mravlje starješine po spiskovima prozivaju: “Mrav taj i taj.”

Mravi se po imenima odazivaju, svaki mora da kaže: “Tu sam!” i “Zdrav!” Kada se jave tri milijuna i jedan mrav, tada je spisku kraj.

Prije tri dana, tek što je jutro zaplavilo, mravi se triput u čete prestrojavali i tri puta prebrojavali. Starješine su iz spiskova prozivali: “Mrav taj i taj.” Mravi se po imenima odazivali.

Kako god okreneš: Tri milijuna mrava. I kraj! Šta je s tim jednim mravom? Zar spava? Sutradan isto, i prekosutra isto, tri milijuna mrava tresu glavom: Tu ima nešto čudno! Tu nešto nije čisto! To zanimljivo postaje, zašto i koji mrav nedostaje?

Nema mrava koji je najviše pjevao i galamio, on se zbog nečeg osamio. Što mu je? – čude se tri milijuna mrava, u mravljem gradu, ispod velike kruške u hladu. Što mu je, zašto samuje? Tri dana nije ni riječ prozborio.

I mravi, koji s posla kući hitaju, njegovu majku pitaju: “ Je li se udobrovoljio, je li već progovorio?” Tri dana nije ništa ručao, sam je po gradu lutao i zamišljeno šutio, ili na stepeništu čučao.

Svi se pitaju što mu je? Zašto samuje? Sve je u mravljem gradu zbunio, mrvicu keksa su mu nudili, a on se uzjogunio, nije ni prstom maknuo, nije ju taknuo.

A jutros, tek što se dan zaplavio, netko je bučno prozor otvorio i mravljem gradu javio: “Progovorio je, progovorio!” Zašto je mrav tri dana šutio? Što nije ručao? Što je zamišljen gradom lutao? Na stepeništu čučao?

“Prije nekoliko dana”, veli, “ moj je tata gladnog cvrčka otjerao s vrata. I sad neću ni da maknem. Dok ne dovedete cvrčka da sa mnom ruča, neću ništa da taknem!” Pa sada u mravljem gradu, ispod velike kruške u hladu, tri milijuna mrava trčka i traže cvrčka.

A jutros tek što se dan zaplavio, netko je u dubok bunar zavirio, i skrivenom cvrčku objavio: “Izađi slobodno, nisi ništa skrivio!”

Pa sada cvrčak i tri milijuna i jedan mrav skaču i kliču u mravljem gradu. Svaki hoće da vikne: “Cvrčak je živ i zdrav!” Kada se jave tri milijuna i jedan mrav, tada je priči kraj.

Ispod velike kruške u hladu, u mravljem gradu, cvrčak i tri milijuna i jedan mrav provode vrijeme on- u pjesmi, oni – u radu.

 

CILJ AKTIVNOSTI: upoznavanje života mrava u nadzemnom i podzemnom življenju, objasniti djetetu nepoznate riječi: osamio, samuje – kad se netko odvoji od grupe i želi biti sam, uzjogunio- istovremeno ljut i tužan

Potrebni materijal: karton od jaja, tempera, kist, čupava žica ili karton (noge), kolaž ili bijeli papir (oči), škare i ljepilo

Opis aktivnosti: izrezati karton od jaja te obojiti temperom u crnoj boji. Zatim čupavom žicom napraviti noge, a kolaž papirom oči.

Cilj aktivnosti: razvoj spoznaje da se tijelo mrava sastoji od glave, tijela i zatka, da ima šest nogu te da žive u mravinjaku

 

STIHOVI: Mravi

Upri, upri noga tanka,

Teška mi je ova slamka,

Vučem cio dan, vučem cio dan,

Još ćemo je dvaput dići,

Onda ćemo brzo stići,

U naš mali stan, u naš mali stan.

 

Od mene je slamka veća,

Ali eto to je sreća,

Ja sam kao div, ja sam kao div,

Pa je ipak vučem lako,

A to što sam malen tako,

Nisam jadan kriv, nisam jadan kriv.

 

Uvijek vučem, radim, gmižem,

I na vrijeme domu stižem

Veseo i zdrav, veseo i zdrav.

Gledajte me, djeco sada,

Najveći sam junak rada ja,

Maleni mrav ja, maleni mrav.