Početna / Lastavica

Lastavica

27.4.2020.

Lastavica

Proljeće je jedno od najljepših godišnjih doba. U proljeće se priroda budi, neke od životinja prestaju spavati zimski san, lastavice i rode nam se vraćaju, a i ljudi su veseliji. To je predivno razdoblje za djecu kako bi istražila svijet koji ih okružuje.

Potreban materijal:  za ove neke aktivnosti potrebna je pomoć roditelja (posebice kada se radi vrućim ljepilom ili skalpelom) kako bi ju dijete moglo odraditi do kraja

  1. Gnijezdo od vune: karton, štapići od ražnjića, vruće ljepilo, vuna, škare (na karton vrućim ljepilom učvrste se štapići za ražnjiće, djeca oko njih motaju vunu i grade gnijezdo)
  2. Gnijezdo od plastelina: na karton nižemo plastelin koji smo prethodno oblikovali u dugačke „gliste“
  3. Crtamo lastavicu: crni papir, bijela kreda ili suha bijela pastela ili bojica
  4. Lastavica 3D: šablone lastavice iz pomoćnog materijala, crna suha pastela, flomaster ili drvene boje, crni papir, škare, ljepilo (dijete prvo oboji šablonu, zatim izreže po zadanoj crti i na kraju spoji u oblik lastavice, drvenim bojama ukrasi kljun i perje)
  5. Gnijezdo od papira: tvrđi papir po mogućnosti u nekoj boji, kolaž, škare, skalpel (od tvrđeg papira izreže se oblik gnijezda, zatim se sa strane izrežu rupe za provlačenje trakica od kolaža)

Zadatak: nakon pročitanih stihova  i odslušane pjesmice, s djecom možete izraditi gnijezdo za lastavice i lastavice na nekoliko načina po vlastitom izboru. Pomoću slika možete dijete potaknuti da pokuša ispričati priču. Prema interesu i želji djeca mogu naslikati ovu ili svoju izmišljenu priču na temu „Ptice selice – prave prijateljice“ ili izraditi štapne lutke za izmišljenu priču. Pomoću radnog listića djeca mogu odrediti gdje tko živi.

Moguća poticajna pitanja za izmišljanje svoje priče: Koje ptice selice još poznajemo osim lastavica?, Kako su se upoznale roda i lastavica? Jesu li željele žabu za svoju prijateljicu? Kako su se igrale sve tri zajedno? Kuda su otišle? Koga bi još htjele sresti? Gdje su bile lastavice i rode kada je kod nas bila zima? Gdje grade svoja gnijezda rode i lastavice? Kako se hrane roda i lastavica, što jedu? Što mislite jesu li roda, lastavica i žaba zaštićene životinje u RH?

Razvojne zadaće:

Ovom aktivnosti djeca se upoznaju s pticama selicama, načinom življenja, odnosom s čovjekom. Stječu iskustva i spoznaje o prirodnoj i društvenoj sredini. Različitim likovnim aktivnostima razvija se spretnost u finoj motorici, estetika, mašta, razvija se govor…

 

Pomoćni materijali 1. dio:

You Tube kanal, pjesmica: „Da sam ptica lastavica“

 

LASTAVICA

Grigor Vitez

Lastavice, lastavice,
Gdje si bila?
U dalekom svijetu.
A što si nam donijela?
Proljeće na repu.
A kako si putovala?
U kabini aviona.
A koliko te let koštao?
Oko 2-3 miliona.
A gdje ćeš stanovati?
Tu pod krovom.
Zar u onom starom stanu?
Ne, u novom.

LASTAVICA POMOĆNI MATERIJAL 2. dio