Početna / Lov na kukce

Lov na kukce

23.4.2020.

Lov na kukce

Lijepo vrijeme mami nas na boravak i igru vani. Za vas smo pripremili jednu zanimljivu, zabavnu i poučnu aktivnost pod nazivom „Lov na kukce“. U prilogu možete pronaći potrebne materijale: slike kukaca i njihove nazive. Uz to, potreban vam je i pribor za pisanje kako bi dijete označilo kukca kojeg pronađe u prirodi, a igri možete dodati i povećalo ukoliko ga imate kod kuće.

Cilj ove aktivnosti je razvoj pozitivnih odnosa prema okolini, stjecanje iskustva i spoznaja o prirodnoj okolini (prepoznavanje kukaca, promatranje njihovog izgleda, načina života), razvoj jezika (imenovanje kukaca, bogaćenje rječnika djeteta).

Pronađene kukce zajedno s djetetom možete potražiti i u enciklopediji te proširiti znanje o istima. Također, za vas smo pripremili još nekoliko popratnih aktivnosti za koje materijale također možete pronaći u prilogu:

  1. OPONAŠANJE KUKACA – Djetetu se pročita zadatak, npr. „Zuji kao pčela.“ ili „Penji se kao pauk.“ te ga se potiče na isto. Ovom aktivnosti dijete bogati svoju spoznaju o zvukovima i kretnjama kukaca te se kod djeteta razvija kreativnost i motorika.
  2. IGRA „PRONAĐI SJENU“ – Igra spajanja slike kukca s njegovom sjenom. Izrezane kartice se pomiješaju te se potakne dijete da ih promotri i da pronađe odgovarajuće parove. Djetetu se može i zadati slika određenog kukca i zadatak da pronađe odgovarajuću sjenu. Ovom aktivnosti kod djeteta se razvija vizualna percepcija, stjecanje iskustva vidom (oblici kukaca, uočavanje, prepoznavanje i povezivanje istih).
  3. NACRTAJ ME! – Aktivnost crtanja dijela kukca pomoću slike. Izrezane kartice zalijepe se na papir te se potakne dijete da promotri iste i pokuša nacrtati dio kukca koji nedostaje. Djetetu možete i ručno nacrtati dio kukca te mu zadati zadatak da nacrta drugi dio slike. Ovom aktivnosti također se razvija vizualna percepcija djeteta (uočavanje izgleda kukaca – njihovi oblici, boje i detalji) te njegova kreativnost.