Početna / Mali istraživači

Mali istraživači

28.4.2020.

Mali istraživači

Istražimo malo svoju okolinu. Što li se sve nalazi u prirodi oko nas?

Za ovu aktivnost potrebna vam je: kutija od jaja, papir, škare i pribor za crtanje. Papir izrežite tako da stane u gornji dio kutije i podijelite ga u 10 polja da ona otprilike budu simetrična s poljima kutije od jaja. Razgovarajte s djetetom što ono misli, što se sve nalazi u prirodi oko vas te zajedno s njime ili sami u svako polje nacrtajte i napišite pojmove za koje znate da se nalaze u vašoj okolini (npr. kamenčići, maslačak, trava, list i sl.). I igra istraživanja prirode može započeti. Dijete s pripremljenom kutijom odlazi tražiti zadane pojmove. Važno je da ono što pronađe stavi u zadano polje.

Na taj način dijete stječe iskustva i spoznaje o prirodnoj sredini istraživanjem i aktivnim sudjelovanjem te bogati svoj rječnik pojmovima iz prirode. Također, kod djeteta se razvija osjetljivost za oblikovanje na plohi (slaganje pronađenih pojmova u kutiji od jaja po zadanom redoslijedu).

Od pronađenih materijala iz prirode dijete može izraditi i proljetnu narukvicu ili krunu. Papir izrežete u traku koju dijete ukrasi po želji lijepeći pronađene materijale. Uživajte!