Početna / Obitelj – naše blago

Obitelj – naše blago

11.5.2020.

Obitelj – naše blago

Dragi naši,

nalazimo se u tjednu kada obilježavamo Međunarodni dan obitelji. U ovo doba kad nam je obitelj najveća podrška i oslonac želimo da zajedno sa svojom djecom obilježite ovaj dan prisjetivši se svih članova vaših obitelji. Pročitajte djeci stihove „Moja obitelj“, razgovarajte s njima o članovima vaših obitelji, o bakama i djedovima koji nisu više s nama, o ujacima i ujnama, tetama i stričevima. Neka djeca upoznaju svoje obitelji jer obitelj je najveće blago.

 

Moja obitelj

Moja obitelj

je samo moja

s danima punim

veselih boja.

 

Moja obitelj

je tvrđava snažna

u kojoj je svaka

ručica važna.

 

Moja obitelj

je zagrljaj nježni,

topla i kad je dirne

pokrivač snježni.

 

Moja obitelj

je sunce što sja

jer svaku tugu

otjerat zna.

 

Moja obitelj

je ljubav koja raste,

u njoj se svi

poljupcima časte.

 

Moja obitelj

je samo moja

s danima punim

veselih boja.

Josipa Franjić Radulović

 

Kao nadopunu zbližavanju i razgovoru o obitelji predlažemo dvije aktivnosti:

Izrada obiteljske kuće s članovima obitelji

POTREBAN MATERIJAL: papir, tempere, bojice, štapići od sladoleda, vruće lijepilo

OPIS IZRADE: dijete neka na polovicu papira nacrta svoju obitelj bojicama. Zatim djetetu pripremite tempere i štapiće od sladoleda neka ih ukrasi po želji. Kada se to osuši zajedno formirajte oblik kuće te vrućim ljepilom zalijepite krajeve kako biste dobili čvrsti okvir. U taj okvir zalijepite dječji crtež obitelji i napišite prezime vaše obitelji (ili dijete koje zna pisati).

 

Izrada obiteljskog stabla

POTREBAN MATERIJAL: bojice, olovka, papir

OPIS AKTIVNOSTI: u fotografijama ćete naći već izrađeno obiteljsko stablo, a vaš zadatak će biti s djecom porazgovarati i ispuniti stablo. Možete upisivati samo imena, a može i dijete nacrtati članove obitelji.

Ukoliko želite, preporuka je izraditi samostalno obiteljsko stablo pa ga ispuniti po želji (upisati imena, staviti fotografije ili nacrtati članove obitelji).

CILJEVI AKTIVNOSTI: razvoj sposobnosti uočavanja odnosa i veza među ljudima (uzajamni odnosi, pravo na ljubav, obiteljski odnosi), razvoj likovne kreativnosti, usavršavanje spoznaja o osnovnim informacijama o sebi (članovi kućanstva, članovi obitelji)

 

Za kraj poslušajte ovu zabavnu pjesmu o obiteljskim odnosima i uživajte! https://www.youtube.com/watch?v=J4QcQAmV6ks   „Luka i prijatelji-Obitelj