Početna / Planet Zemlja

Planet Zemlja

20.4.2020.

Planet Zemlja

SRETAN TI ROĐENDAN, PLANETO!

EKSPERIMENTI:

Ciljevi: iskazivanje znatiželje za zbivanja oko sebe istraživanjem, opažanje svijeta oko sebe svim senzornim modalitetima, voljno usmjeravanje pažnje i usredotočenost na aktivnost, odgovorno ponašanje prema prirodnim dobrima

  1. PLANETA U STAKLENCI

Potreban materijal: staklenka, voda, ulje, plava i zelena tempera

Opis aktivnosti: u staklenku nalijete ulje, potom vodu u omjeru 50:50, dodajte boje i pratite što se događa.

  1. MALI PLANET

Potreban materijal: staklenka, kamenje, pijesak, zemlja, biljka, voda

Opis aktivnosti: u staklenku redom dodajte kamenje, pijesak, zemlju, biljku te zalijte vodom. Možete dodati i kao ukras neku manju igračku. Svakodnevno je promatrajte i brinite o njoj.

  1. PRIRODNE BOMBE

Potreban materijal: plavi, zeleni, bijeli papir, 3 posudice, voda, mikser, sjemenke

Opis aktivnosti: papire narežite na manje kvadrate i stavite u posudice (svaka boja druga posudica), zalijte ih vodom i ostavite 20-30 minuta. Ocijedite višak vode i svaku boju usitnite u kašu mikserom. Svakoj boji dodajte i sjemenke. Uzimajte iz svake posudite malo kaše i zamijesite  kugle iliti bombe. Bombe možete posaditi u zemlju na željeno mjesto.

  1. VESELI KRUMPIR

Potreban materijal: krumpir, čaša, čačkalice, voda, crni flomaster

Opis aktivnosti: u krumpir ubodite nekoliko čačkalica kako bi ga držale kad ga postavite u čašu koju ste do pola napunili vodom. Nacrtajte mu dijelove lica te ga svakodnevno promatrajte. Koliko ruku i nogu, zar ne?

  1. ROĐENDANSKA ČESTITKA

Potreban materijal: wc papir, flomasteri, posuda s vodom

Opis aktivnosti: komad wc papira presavinuti na pola i u unutarnji dio nacrtati rođendansku čestitku za planetu te poklopiti drugom polovicom da se crtež ne vidi. Tako presavinuti papir položiti na vodu i promatrati događanje. Crtež se potom pojavi na prednjem dijelu papira.

https://www.facebook.com/thedadlab/videos/1623084664516218/?__tn__=kC-R&eid=ARCqbZezzj-1pIDawA8P7mwjzJ5KmoCF1pUQSktmhDQzHjT2EayXGG4WfDFgRO7egfGQsPskjW6dNWi4&hc_ref=ARTIdLO4AwGp07GT2lBqJ7I9N7L8bhUEk6CiphtFn8xS9G8aqce_YnqAZin7LNKFEQc&fref=nf&__xts__[0]=68.ARB1EEuxfxjyQcr82S87kIkiwtlvINvkbECHrPBXRmp3z49pNpOrJ2s2I9OiT6p-5qz8o7KyXFXfU

 

RECIKLIRANJE

Cilj aktivnosti: razvoj ekološke svijesti (recikliranje otpada, štedljivost prema prirodnim resursima, odgovorno ponašanje prema prirodnim i materijalnim dobrima)

RECIKLIRANI LEPTIR

Potreban materijal: novinski papir, škare, čupava žica

Opis aktivnosti: papir presavijati kao harmoniku i na sredini je vezati čupavom žicom

Cilj aktivnosti: razvoj preciznije senzomotorike (oblikovanje papirom, provlačenje niti), samostalno provođenje aktivnosti, voljno usmjeravanje pažnje i usredotočenost na aktivnost

RECIKLIRANA OGRLICA

Potreban materijal: tuljci, materijal za oslikavanje (tempere, vodene boje, flomasteri…), špaga/vuna/ukrasna vrpca

Opis aktivnosti: tuljac narezati na manje dijelove i dati ih djetetu da ih oslika i provlači na špagu/vunu/ukrasnu vrpcu.

Cilj aktivnosti: razvoj likovne kreativnosti oslikavanjem tuljca, razvoj preciznije senzomotorike (provlačenje niti), uživanje u procesu rada i zainteresiranost za uspjeh

http://www.pjesmicezadjecu.com/dan-planete-zemlje/planeta-zemlja-tekst-i-video.html

http://www.pjesmicezadjecu.com/jeste-li-znali/sto-nam-govore-planete.html