Početna / Roda

Roda

15.4.2020.

Roda

Draga djeco i roditelji, ovotjedna tema bit će rode. S djecom možete provoditi predložene aktivnosti. Uz opis aktivnosti priložene su i fotografije za lakšu provedbu. Sretno!

O RODAMA

Rode su velike bijele ptice s velikim kljunom i dugim nogama te s crnim perjem na vrhu krila i repa. Rode dolijeću u proljeće u svoja stara gnijezda na krovovima kuća ili na vrhu električnih stupova. Ženka i mužjak rode ostaju zajedno cijeli život i svako proljeće imaju nove mlade. Ženka snese dva do četiri jaja. Cijelo ljeto roditelji se zajednički brinu za mlade: donose im miševe, ribe, žabe i zmije. To je rodama omiljena hrana. Mladi od te hrane ojačaju i kad stigne jesen, zajedno s roditeljima lete u toplije krajeve.

PITANJA O RAZUMIJEVANJU PROČITANOG:

  1. Kako izgledaju rode?
  2. Gdje žive rode?
  3. Kamo odlaze u zimi i zašto?
  4. Što rode vole jesti?
  5. Tko se i kako brine za mlade rode?

 

LIKOVNA AKTIVNOST: CRTAMO RODU

Potrebno: flomaster, bojice, papir

Rodu (kao i patku ili labuda) najjednostavnije je nacrtati tako da se krene od oblika broja 2. Broju 2 djeca neka dodaju dugi crveni kljun i duge crvene noge. Rodin trbuh neka malo zaoble te dodaju krila i rep.

PRIMJER:

Fotografija 1: Nacrtaj broj 2.
Fotografija 2: Nacrtaj dugi crveni kljun i duge crvene noge.

Fotografija 3: Nacrtaj tijelo (zaobli tijelo) i oboji vrh krila i rep.

Fotografija 4: Nacrtaj vrat (crtaj usporedno s početnim brojem 2).

 

IGRA: RODE LOVE HRANU

Potrebno: plastična posuda, kamenčići, voda, čepovi flomastera

U pliću kadu ili posudu nalijte vode. U vodu stavite ribice (kamenčiće). Djeca mogu biti rode i kljunom sastavljenim od kažiprsta i palca uhvatiti ribice. Međutim, pritom ne smiju smočiti šaku (rodinu glavu). Zadatak je nemoguć jer su im kljunovi prekratki. Zato moraju produžiti kljunove: neka na prste navuku produžetke (čepove od flomastera). Dugačkim kljunom lako će dohvatiti ribu. Objasnite djeci da rode imaju dugačke kljunove i noge zato što svoju hranu love uglavnom u vodi.