Početna / Samoregulacija emocija djece rane i predškolske dobi

Samoregulacija emocija djece rane i predškolske dobi

“Razvoj mozga naše djece možemo pratiti promatrajući promjene kroz koje prolaze u svom kognitivnom, fizičkom i emocionalnom sazrijevanju” (E. Shapiro, L. 1997).

Roditelji mogu lako pratiti etape uočavajući kako njihova djeca uče određene vještine kao što su sjedenje, hodanje, izgovaranje prve riječi, no znatno manje su svjesni etapa u kojima se razvija emocionalni dio mozga.

Izražavanje osjećaja riječima jedna je od osnovnih potreba svakog djeteta. Maleno dijete koje još nije razvilo jezične vještine teško će svoje osjećaje izraziti riječima dok će petogodišnjem djetetu koji raspolaže rječnikom to biti znatno lakše.

Kako zapravo naučiti dijete da izražava svoje osjećaje?

Jedan od najosnovnijih i najjednostavnijih načina da povećate emocionalnu pismenost svojeg djeteta jest povećanje njegova emocionalnog rječnika. Razgovor o osjećajima najizravniji je put do njihova razumijevanja i kontrole. Djeca koja ne nauče razumjeti i izraziti svoje osjećaje teško će proživljavati emocionalne konflikte. Isto tako, važno je u obiteljima da djeca, a i odrasli, slobodno govore o osjećajima jer time djeca stječu vokabular koji im omogućava da razmišljaju o svojim osjećajima. U obiteljima u kojima to nije slučaj postoji velika vjerojatnost da djeca budu emocionalno nijema. Sposobnost prepoznavanja i priopćavanja emocija važan je dio komunikacije, ali isto tako i značajan aspekt emocionalne kontrole.

Kod samoregulacije bitno je djecu naučiti da na vrijeme prepoznaju tjelesne znakove svoje emocionalne reakcije kako bi se naučila emocionalnoj kontroli. Emocionalna samoregulacija zahtijeva voljno upravljanje emocijama, a dolazi kao rezultat razvoja mozga i uz pomoć skrbnika što ističe našu važnost prilikom emocionalnog sazrijevanja djeteta.

Za kraj je važno istaknuti igru koja pomaže djeci u učenju emocionalne kontrole. Nužno je da igra uključuje emocionalni i misleći dio mozga jer u tom slučaju uz pomoć iste djeca ne samo da verbalno izražavaju problem već i uvježbavaju strategije kojima mogu riješiti problem ili konflikt.

Volite svoju djecu, pohvalite ih, ali izbjegavajte pretjerivanje i laskanje. Pokažite zanimanje sudjelujući u onome što dijete čini, opisujući što vidite. Dovoljno je dvadeset minuta vremena svakog dana kako biste svojem djetetu pružili zdravo emocionalno odrastanje.

Odgojiteljica D.V.G.