Početna / String art, klasična božićna glazba i Guido Reni

String art, klasična božićna glazba i Guido Reni

16.12.2020.

String art, klasična božićna glazba i Guido Reni

Sveta Lucijo, blagoslovi Svjetlo u našim očima da u svakom čovjeku vidimo samo dobro!

Tema Božića u klasičnoj glazbi svakodnevno inspirativno potiče na stvaranje. Od jutarnjih okupljanja, slobodnih igara i radnih aktivnosti, do dnevnog odmora,  glazba tiho potiče unutarnje osjećaje te djecu vodi u područje koje budi kreativnost, iznutra dohvaća neke nove spoznaje i proširuje znanje i opću kulturu, od najranijeg djetinjstva.

Udaljenost ustanove od kazališta, galerija i umjetničkih ateljea nije opravdanje da se djeci u vrtiću ne približe različite vrste umjetnosti.

Vrijeme došašća koje i inače budi posebne osjećaje, potaknuto umjetničkim sadržajima stvara plodno tlo za moguće buduće slikare, umjetnike, pjesnike. No ono što je puno važnije je otvaranje djeteta i za duhovnu dimenziju, koja će se u odrasloj dobi moći susresti i s transcendentnim.

Otkriti tišinu oko sebe i u sebi djecu privlači i motivira za molitvene izričaje, koji i s malo riječi toliko mnogo govore.

Tako su ovih dana djeca vrtića “Bambi” iz Ždale, doživjela i radost kićenja božićne jelke. Razlog tome je da doživljaj bude potpuniji i duži u trajanju, pošto uoči Božića neka djeca ostaju u obiteljskom okruženju.

Anđeli, zvijezde, svjetlo upaljenog adventskog vijenca u vrtiću i pred crkvom Presvetog Trojstva u Ždali, string artom izrečeno vazdazeleno što miriši na zimu, adventsko selo koje grade dječje ruke da ga pripreme za rođenje Djeteta Isusa. Došašće.

Sveta Obitelj i rođenje Isusovo u očima velikih umjetnika Sandra Botticellija, Michelangela Merisijaa da Caravaggia, Gerard van Honthorsta, Guida Renija ponuđeni su kao poticaj za likovno izražavanje djeci. Iako drugačije, inspirativno djeluje i potiče djecu na stvaranje. Umjetnost u očima djeteta.

Krajem tjedna, uoči blagdana svete Lucije posijali smo pšenicu. O sveta Lucijo, čije ime znači svjetlost, blagoslovi naše oči da u njima bližnji nađu Tvoje svjetlo. Da svojim očima u drugima vidimo samo dobro!

Božić što dolazi već polako mirise širi. Kako divnoooo mirišu božićni kolačići, kad biste samo znali, a da srce bude radosno, ispekli smo ih toliko da bi nekoliko jednoj staroj siromašnoj baki uoči Božića darovali.

Na kraju, da bismo očuvali svoje zdravlje, vrijedni mali vrtićki kuhari pripremili su zdrav puding od voća, mlijeka i chia sjemenki.

„Neobično je!“, rekli su, “ali zdravo!“

Pa dobar nam tek uz božićnu glazbu,

za cijeli ovaj tjedan „Bambići“, svima: bravo, bravo, bravo!