Početna / Unaprjeđivanje pripovijedanja kao metode rada s djecom rane i predškolske dobi

Unaprjeđivanje pripovijedanja kao metode rada s djecom rane i predškolske dobi

19.2.2020.

Unaprjeđivanje pripovijedanja kao metode rada s djecom rane i predškolske dobi

U Dječjem vrtiću “Zvončica” Gola 18. veljače 2020. održana je edukacija pod nazivom Unaprjeđivanje pripovijedanja kao metode rada s djecom rane i predškolske dobi za sve odgojno-obrazovne djelatnice Dječjeg vrtića Vrapčić. Edukaciju su održale stručnjakinje Ivana Vladušić i Ana-Marija Nikolić iz Centra Zagrljaj.

U prvom dijelu radionice naglasak je bio na kraćem teorijskom prikazu (općenito o pričama i bajkama, prednosti i nedostaci pripovijedanja, odlike kvalitetnog pripovjedača, kako pripovijedati u vrtiću) te demonstraciji pripovjedalačkih aktivnosti (smišljanje vlastitog “pripovjedalačkog obrasca”, aktivnosti stvaranja priče, aktivnosti za poticanje pripovjedalačkih vještina kod djece) dok je drugi dio bio rezerviran za praktični dio izrade pripovjedalačkih aplikacija i motivatora.

Stavljajući naglasak na aktivno slušanje djeteta kao da zaboravljamo na moći koje u sebi krije govorenje i pripovijedanje, a to je aktivno angažiranje slušača na više razina – emotivnoj, osjetilnoj, kognitivnoj pa i verbalnoj. Pripovijedanje kao metoda rada s djecom može pomoći odgojitelju/ici, baš kao i djeci, da razviju svoje samopouzdanje, maštu i kreativnost, verbalni izričaj i pamćenje. Ono treba postati dio svakodnevne prakse u radu s djecom,  kao interaktivna aktivnost koja se temelji na uzajamnosti i u kojoj svi sudjeluju, ne samo razmjenjujući informacije, već i zbližujući se i stvarajući neraskidive odnose.

Zahvaljujemo voditeljicama koje su stvorile ugodnu radnu atmosferu i prenijele nam svoje spoznaje. Veselimo se nastavku suradnje.