Početna / Zabavne aktivnosti od kartonske ambalaže

Zabavne aktivnosti od kartonske ambalaže

3.4.2020.

Zabavne aktivnosti od kartonske ambalaže

Draga djeco i roditelji,

u vrijeme kada je briga za okoliš postala od ključne važnosti za zajedničku budućnost, donosimo vam nekoliko zabavnih aktivnosti koje možete sa svojom djecom izraditi kod kuće, a neće vam biti potrebno ništa više osim materijala koji se lako pronađu u svakom kućanstvu.

  1. Gusjenica Tina

Potreban materijal: kartonski tuljci od toalet papira, tempere ili kolaž, lijepilo, flomasteri

Opis aktivnosti: izrezati tuljce na više tanjih dijelova, obojiti ih i zalijepiti ih jedne za druge (niz). Oči možemo izrezati iz kolaža ili jednostavno nacrtati flomasterom. Isto tako i usta. Ticala isto možemo napraviti od kartona (izrezati tanke trake i obojiti te nalijepiti na glavu).

Kao nastavak ili čak nadopuna aktivnosti može se pogledati crtani film Gusjenica Tina  (https://www.youtube.com/watch?v=E-_o8-vNGYo) te nakon gledanja preporučujemo simboličku ili dramsku igru vašom gusjenicom.

Cilj aktivnosti: razvoj okulomotorne koordinacije, razvoj pažnje i koncentracije, aktivnog slušanja.

 

  1. Uskrsna čestitka

Potreban materijal: karton ili kolaž, tempera (ukoliko se radi kartonom), olovka, papir, žuta vuna, perje (ili bilo koji materijal koji ima mekšu teksturu za pero), ljepilo

Opis aktivnosti: najprije se od djeteta uzme obris dlana na žutom papiru ili kartonu koji onda dijete oboji u žuto. Obris se izreže te se na njemu nacrtaju oči i kljun. Zatim se od bijelog papira (koji je presavinut da se dobije „kuvertica“) izreže ljuska jaja koju dijete isto tako može ukrasiti po želji. Ako želite, na dno dlana se može napisati uskrsna čestitka. Na pozadinu dlana se nalijepi perje ili bilo koji materijal koji ima teksturu perja (vuna, umjetna uskrsna trava i sl.)

Cilj aktivnosti: poticanje razvoja kreativnosti, razvoj strpljenja, proučavanje društvenih odnosa (Uskrs), razvoj okulomotorne koordinacije.

 

  1. Uskršnji zeko

Potreban materijal: karton ili papirnati tanjur, tempere, flomasteri, škare, gumbić

Opis aktivnosti: od kartona izrežemo krug i dva uha. Dijete zatim oboji uha i krug u željenu boju. Nacrtamo brkove i oči, a umjesto nosa zalijepimo gumb. Brkove možemo izrezati i od kolaža pa dati djetetu da samo zalijepi.

Cilj aktivnosti: razvoj okulomotorne koordinacije i preciznosti te kreativnosti.

 

  1. Hranilica za ptice

Potreban materijal: tuljci od toalet papira, sjemenke, džem, špaga

Opis aktivnosti: na tuljac namažemo džem kako bi se sjemenke bolje primile. Ukoliko nemate kupovne sjemenke, možete staviti pšenicu, zob, mrvice kruha, suncokretove sjemenke i sl. Zatim probušimo dvije rupice za špagu te je hranilica spremna za ptice.

Cilj aktivnosti: razvoj brige za druge, usmjeravanje pozornosti na praćenje ptice i njihovih kretanja, stjecanje iskustva o svijetu koji nas okružuje.

 

  1. Koja je to boja?

Potreban materijal: kutija od jaja, karton, papir u boji ili tempere

Opis aktivnosti: unutrašnjost kutije od jaja potrebno je obojati raznim bojama ili u njih umetnite i zalijepite krugove od papira u boji. Od kartona izrežite krugove koji odgovaraju utorima u kutiji te ih obojite u iste boje.  Dijete prema boji treba sve krugove spremiti u odgovarajuća polja kutije za jaja.

Cilj aktivnosti: razvoj okulomotorne koordinacije, prepoznavanje i imenovanje boja