Početna / Bubamare istražuju rastresiti materijal u lipnju

Bubamare istražuju rastresiti materijal u lipnju

12.7.2023.

Bubamare istražuju rastresiti materijal u lipnju

Igra rastresitim materijalima za razvoj djeteta izuzetno je vrijedna, a u suštini jednostavna za izradu. Takvom igrom dijete istražuje svojstva materijala, protočnost, težinu, brzinu, količinu,  uz uvijek prisutan element zadovoljstva i opuštanja, a poticajno djeluje na razvoj  koncentracije  i pažnje. U igri rastresitim materijalom djeca razvijaju finu motoriku prstiju i šake, okulomotoriku i koordinaciju. Manipuliranjem materijala i njegovim isprobavanjem potiče se razvoj kognitivnih sposobnosti te djeca otkrivaju vlastite mogućnosti i sposobnosti.

Djeca u igri s rastresitim materijalima gotovo uvijek  su uspješna što pozitivno utječe na njihovo samopouzdanje. Igra je odlična za razvijanje senzorne integracije, odnosno organiziranje podražaja u mozgu i njihovu interpretaciju, jer potiče rad svih osjetila – svaki se materijal može vidjeti, namirisati, dodirnuti i stvara različiti zvuk, a oni jestivi se mogu i okusiti.

U rastresite materijale ubrajamo pijesak, rižu, brašno, kamenčiće, palentu, sirovu tjesteninu, kukuruz… niz je beskonačan, a ovisi samo o našoj mašti i o trenutnoj dostupnosti određenih materijala. Kroz fotografije možete vidjeti koliko smo u tome uživali.