Početna / Čarobne kapi

Čarobne kapi

22.5.2023.

Čarobne kapi

“Ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća”, rekao je nekad netko i Zvjezdice su odlučile to poslušati. Opremile su se čizmama i kabanicama i protekli kišni period provele zabavljajući se na otvorenom unatoč kiši.

Najveći interes budila je, očekivano, igra u blatu, pa su kabanice služile više zaštiti od blata nego od kiše. Isprobali smo i kišu kao partnera u slikanju, pa smo svoje crteže izložili na kiši i gledali u što će se pretvoriti. A osim slikanju i ludo zabavnoj igri, kiša je poslužila i kao poticaj da saznamo zašto i kako uopće kiša pada.

Mia smatra da “kiša nastaje od sivog oblaka u kojem za vrijeme oluje nastaje grmljavina i puno novih kapljica pa kad postanu preteške, padnu na zemlju”. Marin misli da “jako sunce probija kroz oblake i razbija kristaliće u male kapljice i to je onda to, kapljice padnu na zemlju i postaju piće mravima”. Jana pak smatra da kiša pada “jer je Isus tako odlučio”, a Jakov tvrdi da “se voda napravi u našim kućama, onda ode u zemlju i iz zemlje u oblak”.

Uz pomoć edukativnih videa i slikovnice “Kapljica gospođica Mokrić” odlučili smo istražiti koju od ovih teorija zagovara znanost i tako smo naučili o kruženju vode u prirodi.

Usput smo se i sami pretvorili u znanstvenike pa iskušali pokus “Kišni oblak”.

A kad provodite vrijeme na kiši, osim glista sretnete i puno puževa, pa su nam njihove kućice iskoristile kao poticaj da ih pokušamo nacrtati dosad neisprobanom tehnikom – drvenim ugljenom.

No, da ne duljimo, zavirite vi u našu fotogaleriju, slike govore više od tisuću riječi.