Početna / Čuvari bakinog djetinjstva-tradicionalni božićni ukrasi i pjesme

Čuvari bakinog djetinjstva-tradicionalni božićni ukrasi i pjesme

14.12.2021.

Čuvari bakinog djetinjstva-tradicionalni božićni ukrasi i pjesme

Tradicija božićnih običaja i ukrasa je duga, bogata i raznovrsna. Drugi dio projekta Čuvari bakinog djetinjstva koji se provodi u Bubamarama započeo je istraživanjem tradicionalnih božićnih ukrasa i nakita. Nažalost, zbog epidemioloških mjera nismo uspjeli organizirati radionicu s roditeljima i ugostiti naše bake koje bi nam iz prve ruke ispričale kakvi su to ukrasi nekada bili i demonstrirale njihovu izradu, no uspjeli smo sami se potruditi i istražiti što se to nekada izrađivalo i stavljalo na jelke na Badnjak.

Tako smo izrađivali tradicionalne ukrase od oraha (zamatanje u alu foliju, oslikavanje zlatnom bojom-pozlaćivanje), slame i krep papira (cvjetići), „licitare“, a na kraju smo i zajedničkim snagama, uz tradicionalne božićne pjesme, okitili našu jelku koja je ove godine zasjala nekim drugačijim sjajem.

Na svetu Luciju posijali smo pšenicu o kojoj ćemo vrijedno brinuti sve do Božića.

Tijekom zimskog perioda i dalje ćemo istraživati kako su se provodili dugi zimski dani, koje su se igre igrale i pjesme pjevale. Možda nas iznenadi i snijeg pa ćemo, kao nekad, raditi snješka, slagati grude, te vući sanjke po bijelom pokrivaču.