Početna / Čuvari bakinog djetinjstva

Čuvari bakinog djetinjstva

14.10.2021.

Čuvari bakinog djetinjstva

Promatrajući probleme u našem okruženju, uočili smo kako djeca danas previše vremena provode pred računalima, televizorom i mobitelima, zapostavljajući ostale oblike aktivnosti. Igra je pomalo nestala s dvorišta i livada. Izumiranjem igara izumire čitav jedan bogat dio naš kulturne baštine, stoga smo se mi odlučili ove pedagoške  godine pozabaviti starim igrama i starim igračkama s kojima su se igrale naše bake, prabake i pradjedovi, a najčešće smo ih kupovali kao suvenire na proštenjima.

Dječja reakcija na stare igračke bila je zanimljiva, mnogi od njih su komentirali da im se ne sviđaju te se radije igraju s novim igračkama. To se je posebice odnosilo na ručno rađene krpene lutkice i lutkice izrađene od komušine. Drvene igračke su im bile zanimljivije, a najviše su uživali u runjenju kukuruza i igri „ Kočec“ od “kocenja” te tko će izgraditi najviši.

Ovim aktivnostima djeci smo približili i pokazali svijet igre iz prošlosti, a daljnjim aktivnostima i radom nastavit ćemo istraživati  stara-nova iskustva.