Početna / Ispričaj mi priču

Ispričaj mi priču

6.4.2020.

Ispričaj mi priču

Dragi roditelji,

za djecu i vas pripremili smo aktivnost pričanja prigodnih uskrsnih priča pomoću slika. Na taj način kod djece se potiče razvoj vizualne percepcije (uočavanje slika i detalja na njima), bogaćenje rječnika i razvoj govornih vještina (imenovanje pojmova, smisleno i jasno verbalno pričanje, opisivanje, prepričavanje), mašta i koncentracija. Dijete potaknete da promotri slike i ako samo ne zna, ukažete mu na redoslijed slika te potaknete da vam ispriča što se događa na pojedinoj slici. Ako djetetu ova aktivnost ide malo teže, možete mu postavljati pitanja otvorenog tipa: „Što vidiš na slici?“, „Što se zatim dogodilo?“, „Čega se pilić dosjetio?“ i sl. Pitanja ovog tipa i međusobnim dijalogom, potaknut ćete dijete na razmišljanje, uočavanje detalja, pričanje, opisivanje i prepričavanje. Nakon što dijete ispriča priču možete ga potaknuti da ono što je ispričalo i nacrta ili ponuditi mu jednu od navedenih likovnih aktivnosti u prilogu:

  • Aktivnost izrade pilića – Potreban vam je papir, tempera, plastična vilica, flomasteri. Postupak: vilicu je potrebno umočiti u temperu te se njome u krug rade otisci dok se ne dobije tijelo pilića. Kad se tempera osuši dijete neka flomasterom nacrta piliću dijelove tijela.
  • Ukrašavanje jaja od papira – Potreban vam je papir, olovka, škare, tempera, kistovi ili štapići za uho. Postupak: dijete ili vi nacrtajte i izrežite jaje (ovisno o dobi i spretnosti djeteta). Jaje od papira dijete neka oboji i ukrasi temperom koristeći kistove ili štapiće za uho. Na mokru temperu dijete može dodati i šljokice u prahu ukoliko ih imate. Osim temperom, dijete može ukrasiti i obojiti jaje drvenim bojicama, flomasterima, pastelama.
  • Pisanice od dječjih otisaka – Potreban vam je papir, olovka, škare, tempera, flomasteri. Postupak: dijete ili vi nacrtajte i izrežite jaje od papira (ovisno o dobi i spretnosti djeteta). Na izrezano jaje dijete neka otisne svoj dlan obojen temperom u određenom položaju (zavisi što se želi dobiti – zec ili koka). Položaje dlanova možete pogledati na slici u prilogu. Nakon što se tempera osuši dijete neka flomasterom nacrta i oboji dijelove tijela zeca i koke. Izrađenu pisanicu možete još ukrasiti i materijalima po želji (ukrasnim perjem, trakicama, šljokicama, ukrasnom travom i sl.).

Ovim likovnim aktivnostima kod djeteta se potiče razvoj motoričkih sposobnosti ruku, šake i prsti (povlačenje linija, rezanje škarama), usavršavanje baratanjem različitim likovnim sredstvima i materijalima, razvoj mašte i kreativnosti.