Početna / Kreativne ideje za provođenje zajedničkog vremena roditelja i djece

Kreativne ideje za provođenje zajedničkog vremena roditelja i djece

2.4.2020.

Kreativne ideje za provođenje zajedničkog vremena roditelja i djece

Poštovani roditelji, kako bismo vam pomogli i olakšali dane bez vrtića, odlučili smo ponuditi vam nekoliko aktivnosti koje biste mogli s djecom provesti kod kuće.

Dobar početak svakog dana je tjelovježba pa vam nudimo ovaj link https://www.youtube.com/watch?v=1OiXc5oUtx0 na kojem imate ideje za provođenje tjelovježbe. Mi u vrtiću često provodimo vježbanje na poligonima te vam predlažemo da pomoću stvari koje imate u svome domu ili dvorištu (stolice, klupe, lopte, prepreke za preskakanje, konop ili špaga) napravite jedan takav. Također bi bilo dobro da potaknete djecu da oni vama pokažu vježbe koje provodimo u vrtiću.

POKRETNA IGRA – NABACI KOLUT NA KOLAC
Zabijte djeci kolac u zemlju. Označite liniju s koje će dijete pokušati ubaciti kolut na kolac. Neka udaljenost bude 2 metra. Ako je djetetu igra prelagana, povećajte udaljenost.

Kako bi provedeno vrijeme u vrtiću bilo popunjeno proljetnim aktivnostima, nudimo vam nekoliko aktivnosti vezanih uz tu temu.

IZRADA VISIBABA OD BLAZINICA
POTREBAN MATERIJAL: blazinice, ljepilo, škare, papir, tempere ili cjevčice

OPIS IZRADE:
Od blazinice izrežite oblik cvijeta visibabe kao na slici. Za stabljiku se možete poslužiti cjevčicama ili temperama, krep papirom te dobivene dijelove zalijepite na papir.

IZRADA LEPTIRA OD SALVETE
POTREBAN MATERIJAL: salveta (bijela), vodene boje, kvačica, kist, cjevčice ili krep papir za ticala

OPIS IZRADE:
Salvetu oslikati špricanjem vodene boje, tapkanjem prstićima, otiskom spužve. Kada se salveta osuši, u kvačicu koju također možete oslikati, stisnite salvetu po sredini. Svojom kreativnošću osmislite ticala.

IZRADA ZUMBULA OD PAPIRA
POTREBAN MATERIJAL: kolaž papir i ljepilo

OPIS IZRADE:
Izrežite podlogu u obliku jajeta od kartona koji možete obojati ovisno o boji kartona. Iz kolaž papira izrežite trakice i spojite krajeve te lijepite na kartonsku podlogu. Dodajte stabljiku i list.

IZRADA BUBAMARA OD PAPIRA
POTREBAN MATERIJAL: kolaž papir, škare, ljepilo, crni flomaster

OPIS IZRADE:
Od kolaž papira napravite podlogu u obliku kruga. Izrežite nekoliko trakica također od kolaž papira te ih lijepite na podlogu tako da stvarate tijelo bubamare. Dodajte glavu i ticala te crnim flomasterom nacrtajte točkice.

 

S obzirom na to da smo u vrtiću započeli projekt o traktorima, evo kako tate mogu pomoći u izradi istih od rola wc papira.

POTREBAN MATERIJAL: tuljac od kartona koji možete obojati u željenu boju ili oblijepiti kolaž papirom, čepovi od boca, ljepilo, škare

OPIS IZRADE:
Obojani tuljac zarežite s jedne strane i podignite prema gore kako biste dobili vjetrobransko staklo. Čepove zalijepite kao kotače i uživajte u zajedničkoj igri s djetetom.

Budući da vjerujemo da ste izradili traktore, djeci izradite maketu polja. U veću kutiju stavite zemlju, busene trave ili nešto po vlastitoj želji te zajedno s djecom posijte određenu kulturu. Ili jednostavno traktore iskoristite za igru na dvorištu.

IZRADA USKRSNOG ZECA I PILIĆA
POTREBAN MATERIJAL: kolaž papir, škare, ljepilo, flomasteri

OPIS IZRADE:
Od papira napravimo manji i veći tuljac te ih slijepimo jedan na drugi. Po želji ukrasimo zeca, odnosno pilića.

 

IDEJE ZA DRUŠTVENE IGRE

– križić – kružić

Na papiru nacrtajte mrežu kvadratića (3×3). Jedan igrač je križić, drugi kružić. Križić i kružić vam mogu biti čepovi u dvije boje, razni orašasti plodovi ili možete olovkom upisivati znakove.

– veseli kipovi uz pjesme koje smo slušali u vrtiću (za cijelu obitelj)

https://www.youtube.com/watch?v=sTnsiVZg4OY

https://www.youtube.com/watch?v=MQpyIrWWSSA

Ukućani plešu i dok glazba stane zauzimate pozu kipa i ne mičete se dok glazba ne počne ponovno svirati.

– čovječe, ne ljuti se

– MEMORY, PUZZLE, DOMINO