Početna / Maškare i srca šarenih boja začarale Bubamare u veljači

Maškare i srca šarenih boja začarale Bubamare u veljači

12.3.2024.

Maškare i srca šarenih boja začarale Bubamare u veljači

Maškare u vrtiću za djecu su više od prilike da upoznaju tradicijske pokladne običaje – one su mogućnost da djeca budu „netko drugi“, ali i da obuku kostim svog najdražeg lika iz animiranog filma. Prilika je to da upoznaju jedni druge u drukčijem svjetlu.  S veseljem su u vrtić dolazile razne princeze, super-junaci, vatrogasci, klaunovi, gusari, kauboji, životinje velike i male i mnogi drugi likovi. Zato svake godine obilježavamo ovaj dan koji djeci donese mnogo radosti i lijepih uspomena.

Uz maškare u veljači bavili smo se i emocijama. Valentinovo nas nekako podsjeti  na važnost prijateljstva, odnosa jednih prema drugima. Razvoj empatije je veoma važan za pravilan razvoj djece, zato smo se  tih dana i bavili ovako važnim temama. Djeca su imala priliku prepoznati  različite emocije i kako se nositi s njima. Kroz igru i aktivnosti shvaćaju koliko je ljubav važna, te da su i najmanje geste ljubavi – ono najveće što možemo nekome dati, kako bi uljepšali toj osobi dan.

Veselo nastavljamo dalje u veljači i tako odlučujemo se zabaviti s bojama koje nas svakodnevno okružuju. Likovno stvaralaštvo ima veliku ulogu u razvoju kreativnosti, mašte, pamćenja i pažnje pa smo s djecom proveli nekoliko likovnih aktivnosti u kojima su istraživali boje, slikali prstićima, bojali temperama, šarali pastelama. Kroz aktivnosti djeci je približen svijet boja i dana im je mogućnost da sama istraže što se događa miješanjem boja. U svim ponuđenim aktivnostima djeca su aktivno sudjelovala, otkrivala, pridruživala, razlikovala i uspoređivala boje te ih na kraju imenovala.
Djeca su uz spoznavanje boja prema svojim individualnim razvojnim mogućnostima razvijala finu motoriku prstiju i šake te koordinaciju oko-ruka, likovno se izražavala, surađivala te razvijala govor i bogatila rječnik.
Sada većina djece razlikuje i točno imenuje boje te rado sami uzimaju materijale i poticaje za igru.

Na kraju možemo reći da je veljača bila puna veselja i radosti, a tome je pridonijela i predstava „Zraka sunca, kaplja kiše, ritam cvijeta što miriše“ koju nam je i ovaj put izveo naš dugogodišnji prijatelj Ivica.