Početna / Projekt Put oko svijeta – 1. faza

Projekt Put oko svijeta – 1. faza

3.12.2019.

Projekt Put oko svijeta – 1. faza

Potaknuti pričama dječaka J.M. o njegovom putovanju u London započinjemo avanturu PUT OKO SVIJETA.

Primarni cilj projekta je upoznavanje djece s drugim kulturama i narodima, dok  su općeniti ciljevi: razvoj djetetova identiteta, suradničkog ponašanja, razvoj pozitivnih stavova i odnosa prema sebi i okolini, razvoj kreativnosti u različitim oblicima izražavanja i stvaranja, razvoj socijalnih i komunikacijskih vještina te prosocijalnog ponašanja.

Projekt smo započeli temom „Moje selo“. Cilj je što bolje upoznavanje mjesta u kojem živimo, stjecanje određenih znanja i predodžba o selu.

Nakon toga  smo uz patuljka Putuljka krenuli na put. Izradili smo putovnice u koje smo za svako putovanje nalijepili ime države, zastavu države te neka obilježja države koja djeci mogu približiti zemlju  u koju smo stigli. U suradnji s roditeljima oformili smo i obogatili centar „Put oko svijeta“ atlasima, magnetima i suvenirima iz različitih zemalja. Na slijepoj karti Europe i globusu promatrali smo put od Hrvatske do određene države. Djeca su na taj način otkrivala povezanost između zemalja te prijevozna sredstva kojima je moguće otputovati u pojedine države. O svakoj državi u koju smo doputovali pogledali smo kratki videozapis o njenim znamenitostima, a kroz pjesmu Jedan mali pauk čuli smo jezik koji se tamo govori pa ga uspoređivali s  hrvatskim jezikom. Djeci su u tom periodu bile ponuđene i prigodne didaktičke igre sa zastavama različitih zemalja putem kojih su ona razvijala svoje predmatematičke i predčitačke vještine.

Kuharica  J.G. pripremala nam je tradicionalna jela pojedinih država pa smo u suradnji s njom održali englesku čajanku uz keksiće i čaj, isprobali francuske kroasane, španjolske churrose. Ugostili smo D.M. (majku dječaka J.M.) koja nam je putem PowerPoint prezentacije pokazala fotografije njihovog putovanja u London (najpoznatije znamenitosti Londona, običaje u Engleskoj, najpoznatije jelo…).

U suradnji s Dječjom čarobnom scenom dogovorili smo predstavu „Hodam, letim,vozim,plovim“ putem koje su djeca također upoznala različite kulture, ljude, običaje.