Početna / Prvi dani prilagodbe i jesen na vratima

Prvi dani prilagodbe i jesen na vratima

29.9.2022.

Prvi dani prilagodbe i jesen na vratima

 

Svaki početak nije lak, svaki početak je nov izazov. Tako je i kod nas bilo veselo, zabavno, ali je krenula i pokoja suzica.  Brzo tuzi došao je kraj, a našoj igri svanuo je lijep dan.

Što se u vrtiću radi?
Prijateljstvo tu se sadi,
U vrtiću još se i pjeva,
i prijateljstvo nam sazrijeva,
Ujutro se igra i uči,
a popodne ide se kući.

Bubamare s veseljem dočekuju jesen. Spremni i željni novih pustolovina krenuli smo istraživati voće koje nam sada dozrijeva i koje vrlo rado jedemo, jer znamo da su puni vitamina i jako zdravi.  U suradnji s roditeljima sakupili smo različite jesenske plodove (bundeve, tikvice, kukuruz, kestene,  orahe, jabuke, kruške) i osmislili mali jesenski kutić u kojem smo držali prikupljene materijale. Uspoređivali smo ih (manje, veće, uže, šire), promatrali povećalom i vagali (lakše, teže, jednako), imenovali te prepoznavali boje i razlikovali mirise.

Pjevali smo pjesmice uz pokret: “Kruška, jabuka, šljiva” i “Jabučice crvena” . Na taj smo način osim govora razvijali finu i grubu motoriku, tjelesnu spretnost, koncentraciju i pažnju.
Čitali smo sliko-priču „ Kruške i jabuke“ te priču „ Čudnovati grozd“. Nakon pročitanog djeca su uz aplikacije odgovarala na pitanja i time pokazala razumijevanje.

KRUŠKA, JABUKA, ŠLJIVA

Kruška, jabuka, šljiva
kaže mala Iva.
To je voće slatko,
jeo bi ga svatko.

Kruška, jabuka, grožđe,
kada jesen dođe,
tada voće zrije,
dječici se smije!