Početna / Veselo i zanimljivo iskustvo Bubamara u mjesecu travnju

Veselo i zanimljivo iskustvo Bubamara u mjesecu travnju

4.5.2023.

Veselo i zanimljivo iskustvo Bubamara u mjesecu travnju

Blagdani su dio iskustva i odrastanja svakog djeteta. Vrtić njeguje i potiče blagdansko okruženje i ozračje kroz koje djeca zadovoljavaju svoje potrebe. Svaki blagdan ima svoj smisao i poruku. Uskrs je jedan od njih kojem se jednako veselimo. Kako bi ga djeca što bolje doživjela, uskršnjim temama bavili smo se poduže vrijeme, počevši još pod kraj ožujka. Tako smo imali priliku baviti se istraživanjem kako izgleda, miriši sirovo  i kuhano jaje, mućkati jaja i slično. Likovne aktivnosti su svakodnevni naš ritual stoga je bilo i pregršt kreativnih radova u kojima su djeca uživala te stjecala i usavršavala svoje likovne, estetske, kreativne sposobnosti, ali i maštu.  Tu se je našla i čestitka i pisanica za poklon roditeljima.

Nadalje u travnju bavili smo se i domaćim životinjama i farmom. Djeca odmalena pokazuju sklonosti  i senzibilitet prema životinjama, tako da nam je ova tema bila vrlo ugodna i zanimljiva. Upoznali smo mnoge životinje i njihove mladunce, gdje žive,tko se brine o njima i kako se glasaju.

U mjesecu travnju započeli smo i drugu fazu našeg projekta „ Prijevozna sredstva“. Ona  je usmjerena na cestovna prijevozna sredstva  namijenjena za prijevoz velikih i teških stvari tj. radna vozila kao što su kamioni,bageri i traktori. U prvoj fazi usvojili smo s čime dolaze u vrtić –  najčešće s autom. Također upoznali su  i druga prijevozna sredstva koja se voze po cesti: bicikli, romobili, vlak, autobus. S ovim novim aktivnostima  htjeli smo proširiti dječja znanja i na druga prijevozna sredstva. Od kartonskih kutija smo napravili traktor, kamion, benzinsku pumpu, prometne znakove, cestu. Kroz razne stolno – didaktičke igre djeca su se zabavljala i vizualno mogla složiti razna vozila iz više dijelova, pronaći ista vozila, imenovati ih  i dogovarati se i surađivati. Najveći doživljaj im je bio u živo doživljaj traktora u dvorištu našeg vrtića kada je tata dovezao pijesak. Za igru smo koristili PVC igračke radnih vozila te organizirali tematski veseli petak gdje su djeca donijela svatko po svom izboru jednu igračku na temu „ Radna vozila“. Na taj način djeci je omogućen  bolji doživljaj, bolja međusobna suradnja, dogovor te poticaj za bolje istraživanje,maštu i kreativnost.

U goste su nam stigle učenice srednje škole sa svojom profesoricom Željkom Gabaj  te na zanimljiv i poučan način upoznale nas sa zdravom prehranom te im na tome veliko hvala. Nea i Frano bili su jako ponosni na svoju majku da se je podružila s nama