Početna / Zima u našem vrtiću

Zima u našem vrtiću

1.2.2022.

Zima u našem vrtiću

Potaknuti zimskim vremenskim prilikama – snijegom i ledom, naše su Sovice zajedno sa svojim odgojiteljicama, preslikale zimske uvjete i u prostore naših vrtića.

Razgovarali smo o hladnoći, snijegu i ledu. Svoje oduševljenje snijegom, pahuljicama i zimskim aktivnostima pokazali su boravkom na otvorenome, a kasnije smo prekrasnim likovnim radovima ukrasili vrtićke panoe. Boravak na svježem zraku u svim vremenskim uvjetima ima pozitivan utjecaj na cjelokupni psihofizički i senzorički razvoj djeteta. Djeca u neposrednom kontaktu sa snijegom  i ledom dobivaju mogućnost razvijanja taktilne percepcije te na taj način smanjuju taktilnu preosjetljivost. Tjelesni pokret i senzorika (osjet) od najranijeg djetinjstva sudjeluju u poticanju optimalnog razvoja mozga i živčanog sustava. U pričama o zimi, djeci su se najviše svidjele slikovnice, igrokazi, stihovi i pjesme: “Ide zima”, “Dvije pahuljice”, “Zeko i snjegović”, “Baka Zima”, “Padaj, padaj snježiću”. Ovim aktivnostima kod djece potičemo razvoj slušanja i razumijevanja govora, govornih vještina, bogaćenje riječnika, vještinu slušanja, sposobnost doživljavanja i razumijevanja literalnih i scenskih djela kao i razvoj glazbenog pamćenja ali i dobru zabavu.

U spoznavanju vanjskog svijeta i događaja oko nas, našim malim Sovicama pomažu odgojiteljice koje im omogućuju da istražuju nove sadržaje, prvenstveno svojim osjetilima. Putem jednostavnih i djeci jasličke dobi prilagođenih materijala, maleni  su otkrivali čari zime. Ponuđeni materijali su: vata, blazinice,  stiropor, papiri različitih tekstura, papiri različitih dimenzija i boja, različite tehnike slikanja kao što su tapkanje prstima, oslikavanje kistom, otiskivanje dlanova, ljepljenje i sl. te snijeg i led.

Djeca produbljiju svoja znanja i vještine i na ostalim područjima razvoja aktivnostima glazbenog izražavanja, didaktičkim igrama; nahrani snjegovića, poklapalicama, igrom snježna oluja i mnogim drugim…